Over ons

  1. Home
  2. >
  3. Over ons

Inleiding

De Jeugdhulpregio Drenthe (JHRD) is in 2015 opgericht om ervoor te zorgen dat gemeenten samenwerken aan de jeugdhulp. Samen dienen wij te zorgen voor voldoende gespecialiseerde jeugdhulp. Dit is vastgelegd in de Jeugdwet.

De JHRD voert verschillende taken uit namens de twaalf gemeenten in Drenthe, zoals Spoed4Jeugd en de Drentse Verwijs Index. Ook de Stichting Pleegwijzer valt onder de JHRD.

Vanaf 2023 heeft de JHRD het mandaat gekregen voor zeven specifieke opdrachten. Deze opdrachten vind je terug op de website van de JHRD.

Het regioteam

Han Tuller

Han Tuller

Manager JHRD
Gea Jalving

Gea Jalving

Proces- en netwerkregisseur
Marije Kemkers

Marije Kemkers

Proces- en netwerkregisseur
Marald Timmer

Marald Timmer

Proces- en netwerkregisseur
Peter Oldejans

Peter Oldejans

Proces- en netwerkregisseur
Loa Poppinga

Loa Poppinga

Proces- en netwerkregisseur
Iris van der Veen

Iris van der Veen

Proces- en netwerkregisseur
Ria Sterkenburgh

Ria Sterkenburgh

Manager NMD-Samenwerking
Bennie Deems

Bennie Deems

Voorzitter PMT Zuid-Drenthe
José Kampman

José Kampman

Regiosecretaris

Inkoopregio’s

Team Prestatiemanagement Jeugdhulpregio Zuid-Drenthe (PMT)

De zeven gemeenten in Zuid-Drenthe werken samen om de jeugdhulp in de regio in te kopen. Dit proces en het contractmanagement worden verzorgd door het “Team Prestatiemanagement Jeugdhulpregio Zuid-Drenthe” (PMT).

In het PMT zitten de contractmanagers van de zeven gemeenten. Deze contractmanagers zijn dé schakel naar de individuele gemeenten. Zij vormen de schakel naar de individuele gemeenten en komen zeer regelmatig bijeen. De voorzitter coördineert het proces namens de zeven gemeenten. Het PMT zowel  een ambtelijke als een bestuurlijke opdrachtgever, die de vertegenwoordigers zijn van de bestuurders en gemeentesecretarissen van de gemeenten in Zuid-Drenthe.

Overlegstructuren

Wie is waarvoor uitgenodigd en wanneer/waar vinden de overleggen plaats?

  1.  Algemeen Bestuurlijk Overleg Jeugd (= ABO Jeugd):
    Dit overleg komt vier keer per jaar samen. Genodigden zijn de wethouders Jeugd van de twaalf Drentse gemeenten. Afhankelijk van de agenda zijn ook vertegenwoordigers van de inkoopregio’s en het regioteam van de JHRD aanwezig.
  2. Beleidsoverleg Jeugdhulpregio Drenthe:
    Dit overleg vindt eveneens vier keer per jaar plaats en dient als voorbereiding voor de ABO Jeugd. Naast de beleidsadviseurs nemen de inkoopregio’s en het regioteam ook deel aan deze bijeenkomsten.
  3. Regioteam overleg:
    Het regioteam komt wekelijks bijeen om de lopende zaken te bespreken.

Overleg met de betrokken partijen binnen de Jeugdhulp is essentieel. Daarom organiseren we regelmatig verbindingsdagen of werksessies, waarvoor relevante deelnemers worden uitgenodigd.

Daarnaast is er een structureel overleg voor alle betrokkenen in de jeugdzorg, waar gesproken wordt over onderwerpen die te maken hebben met transformatie binnen die keten.

Subsidiëring

De Jeugdhulpregio Drenthe (JHRD) subsidieert verschillende initiatieven om crisisdiensten en ondersteuning voor jeugdhulp te waarborgen:

  • Spoed4Jeugd
    Via de JHRD wordt Spoed4Jeugd gesubsidieerd, zodat er ook buiten kantoortijden crisisdiensten beschikbaar zijn voor psychiatrische problemen en veiligheidsvraagstukken. (s4jd.nl)
  • Stichting Pleegwijzer
    De JHRD subsidieert ook de Stichting Pleegwijzer, die pleeggezinnen in Groningen en Drenthe ondersteunt. Deze stichting is een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor pleegzorg. (pleegwijzer.nl)
  • Drentse Verwijsindex (DVI)
    Om de wettelijke opdracht vanuit de Jeugdwet na te komen, financiert de JHRD de Drentse Verwijsindex. Dit signaleringsinstrument maakt het mogelijk om samenloop van hulpverleningstrajecten te herkennen. (drentseverwijsindex.nl)
  • FACT-jeugd
    De JHRD subsidieert ook FACT-jeugd. Deze subsidie stelt FACT-teams in staat om deskundigheid over gemeentelijke regelingen, zoals inkomen, schuldsanering, WMO, Jeugdwet en Participatie, aan te bieden. (factjeugddrenthe.nl)

Samenwerkingsafspraken

Namens de Drentse gemeenten worden samenwerkingsafspraken gemaakt met partners in het jeugdhulpdomein. De meest actuele afspraken zijn te vinden op de websitepagina ‘documenten’.

Samenwerkingsafspraken rondom pleegzorg

Samenwerkingsafspraken met en tussen GI’s en gemeentelijke toegangen

Samenwerkingsafspraken rondom criminaliserende jeugd

NMD-Samenwerking

NMD-samenwerking is een samenwerkingsorganisatie van vijf gemeenten in Noord- en Midden-Drenthe: Aa en Hunze, Assen, Midden-Drenthe, Noordenveld en Tynaarlo. Sinds 2015 werken deze gemeenten samen op het gebied van inkoop van voorzieningen volgens de Wmo 2015 en de Jeugdwet.

Daarnaast verzorgt NMD-samenwerking de inkoop voor Wmo-Beschermd Wonen voor negen gemeenten in Noord-, Midden- en Zuid-West Drenthe. De samenwerking is in de loop der jaren uitgebreid naar strategisch inkoopbeleid, contractmanagement, kwaliteitsbewaking, rechtmatigheid, handhaving Wmo en kwaliteitsmanagement Jeugdwet.