- Home
- >
- Over ons
Inleiding
De Jeugdhulpregio Drenthe (JHRD) is in 2015 ingesteld. Dit omdat in de Jeugdwet is aangegeven dat gemeenten, als het gaat om jeugdhulp, samen dienen te werken om te zorgen voor voldoende gespecialiseerde jeugdhulp.
Bij de Jeugdhulpregio Drenthe zijn taken ondergebracht die namens de twaalf gemeenten worden uitgevoerd. Het gaat om bijvoorbeeld Spoed4Jeugd of om de Drentse Verwijs Index. Ook de Stichting pleegwijzer valt onder de paraplu van de JHRD.
Vanaf 2023 is er mandaat verleend aan de JHRD voor zeven specifieke opdrachten. Deze opdrachten vind je terug op de website van de JHRD.
De samenwerkingsorganisatie de Wolden Hoogeveen fungeert sinds 2018 als penvoerende gemeente voor de JHRD. Tijdelijk personeel komt in dienst bij de SWO en de financiën worden door de gemeente Hoogeveen bewaakt en verzorgt.
Overlegstructuren
Wie is waarvoor uitgenodigd en wanneer/waar vinden de overleggen plaats?
- Algemeen Bestuurlijk Overleg Jeugd (= ABO Jeugd). Dit overleg komt vijf á zes keer per jaar samen. Genodigden voor dit overleg zijn de wethouders Jeugd van de twaalf Drentse gemeenten. Daarnaast is er (afhankelijk van de agenda) een delegatie van de inkoopregio’s en van het regioteam van de JHRD aanwezig.
- Beleidsoverleg Jeugdhulpregio Drenthe. Dit overleg komt vijf á zes keer per jaar samen en dient voor de uitgenodigde beleidsadviseurs ook als voorbereiding voor de ABO’s Jeugd. Naast de beleidsadviseurs sluiten de inkoopregio’s en ook het regioteam aan bij deze overleggen.
- Dialoogtafel Zorg voor de Jeugd. Dit overleg komt vijf á zes keer per jaar samen. Genodigden voor dit overleg zijn de wethouders Jeugd van de twaalf Drentse gemeenten en ook bestuurders van een aantal (grotere) zorgaanbieders.
- Het regioteam overlegt wekelijks over de lopende zaken.
Het regioteam
Loa Poppinga
Iris van der Veen
Inkoopregio’s
De zeven zuid-Drentse gemeenten verrichten gezamenlijk de inkoop voor de jeugdhulp voor de regio zuid-Drenthe. Deze inkoop en het bijbehorende contractmanagement wordt uitgevoerd door het “Team Prestatiemanagement Jeugdhulpregio zuid-Drenthe” (PMT).
In het PMT zitten de contractmanagers van de zeven gemeenten. Deze contractmanagers zijn dé schakel naar de individuele gemeenten. De leden van het team werken vanuit hun eigen gemeente en komen zeer regelmatig bijeen. De voorzitter voert namens deze zeven gemeenten de regie op het verloop en de voorgang van het gehele proces. Het PMT heeft een ambtelijk en bestuurlijk opdrachtgever namens de zeven gemeenten. Deze opdrachtgevers zijn de vertegenwoordigers van de bestuurders en de gemeentesecretarissen van de gemeenten in de regio Zuid-Drenthe.
Subsidiëring
Via de JHRD wordt Spoed4Jeugd gesubsidieerd: op die manier wordt er gezorgd dat buiten kantoortijden crisisdiensten worden geleverd bij psychiatrische problematiek en veiligheidsvraagstukken. (www.s4jd.nl)
De JHRD subsidieert de Stichting Pleegwijzer ook namens de Drentse gemeenten. Deze Stichting is een onafhankelijke organisatie die pleeggezinnen in Groningen en Drenthe ondersteunt. (www.pleegwijzer.nl)
Om de wettelijke opdracht (Jeugdwet) in te kunnen vullen dat er een signaleringsinstrument wordt gebruikt zodat samenloop van hulpverleningstrajecten kan worden gezien, financiert de JHRD namens de Drentse gemeenten, de Drentse Verwijsindex (DVI). (www.drentseverwijsindex.nl)
Via de JHRD wordt FACT-jeugd gesubsidieerd. De subsidie vanuit de JHRD wordt gebruikt om in de FACT-teams ook deskundigheid over gemeentelijke regelingen (inkomen, schuldsanering, WMO, Jeugdwet, Participatie) toe te kunnen voegen. (www.factjeugddrenthe.nl)
Samenwerkingsafspraken
Namens de Drentse gemeenten worden samenwerkingsafspraken gemaakt met partners in het jeugdhulpdomein. De actuele afspraken zijn op de pagina van onze website waarin relevante documenten te vinden zijn, geplaatst.
Samenwerkingsafspraken rondom pleegzorg
Samenwerkingsafspraken met en tussen GI’s en gemeentelijke toegangen
Samenwerkingsafspraken rondom criminaliserende jeugd
NMD-Samenwerking
NMD-samenwerking is een samenwerkingsorganisatie van 5 gemeenten in Noord en Midden-Drenthe. De gemeenten Aa en Hunze, Assen, Midden-Drenthe, Noordenveld en Tynaarlo werken sinds 2015 samen op het gebied van inkoop van voorzieningen op grond van de Wmo 2015 en de Jeugdwet. Daarnaast verzorgt NMD-samenwerking de inkoop voor Wmo-Beschermd Wonen voor 9 gemeenten in Noord-Midden en Zuid-West Drenthe. De samenwerking is in de loop der jaren verder uitgebreid naar strategisch inkoopbeleid, contractmanagement, toezicht op kwaliteit, rechtmatigheid, handhaving Wmo en kwaliteitsmanagement Jeugdwet. Jaarlijks ontvangen bijna 11.000 inwoners ondersteuning of behandeling op basis van de Jeugdwet en Wmo. In totaal wordt er aan voorzieningen voor ongeveer plusminus 130 miljoen euro ingekocht.