Jeugdhulpregio Drenthe
Postbus 20.000
7900 PA Hoogeveen
Om ervoor te zorgen dat jeugdigen en gezinnen in Noord-Nederland toegang blijven houden tot gespecialiseerde jeugdhulp voor zeldzame of complexe hulpvragen, werken de drie noordelijke jeugdhulpregio’s (Drenthe, Friesland en Groningen) samen aan de uitvoeringsagenda 3Noord. Deze samenwerking maakt het mogelijk om schaarse voorzieningen, zoals residentiële jeugdhulp, overeind te houden.
Zonder deze samenwerking zouden deze voorzieningen, die vaak niet rendabel zijn door de beperkte vraag, moeilijk in stand blijven. Dankzij gezamenlijke contractering kunnen deze belangrijke vormen van hulpverlening behouden blijven, waardoor jeugdigen binnen een redelijke afstand toegang houden tot gespecialiseerde zorg.
Deze voorzieningen noemen we schaarse voorzieningen. Binnen 3Noord werken we samen om deze voorzieningen te behouden.
Concreet gaat het om gesloten jeugdhulp, open 3 milieus voorzieningen, gezinsbehandeling, klinische voorzieningen, forensische zorg en intensieve LVB voorzieningen.
Gezien de beschikbare mankracht en urgentie, zijn vier van de zes voorzieningen nu opgepakt. De laatste twee (gezinsbehandeling en forensische zorg) komen in een later stadium aan bod.
In het Toekomstplan Noord-Nederland 2030, Open 3Milieusvoorzieningen (O3M), is het doel om jeugdigen zoveel mogelijk thuis of in een zo huiselijk mogelijke omgeving, op te laten groeien (en indien nodig daar jeugdhulp te bieden). We streven ernaar om residentiele voorzieningen om te vormen tot kleinschalige, gezinsgerichte plekken die perspectief bieden. Dit sluit aan bij de eerder vastgestelde Bovenregionale Visie Jeugdhulp met een Plus.
Samen met zorgaanbieders werken de noordelijke jeugdhulpregio’s aan een randvoorwaardelijke en inhoudelijke visie voor klinische voorzieningen. Het doel is een sluitend zorglandschap te creëren, waarbij jongeren met complexe problemen zo dicht mogelijk bij huis hulp kunnen krijgen.
Het zorgen voor passende hulp en duurzame woonplekken voor jongeren met zeer complex gedrag is een schaarse voorziening. Om ervoor te zorgen dat er voldoende en passende ondersteuning beschikbaar blijft voor deze ingewikkelde doelgroep, werken zorgaanbieders en de jeugdhulpregio’s in Noord-Nederland samen aan een duidelijke visie. Bij deze samenwerking staan integraliteit en de samenwerking tussen verschillende specialisten centraal. Het doel is om zowel intensieve, gerichte behandelingen te bieden als duurzame en onvoorwaardelijke woonplekken te realiseren voor jongeren die complex gedrag vertonen.
De ministeries van VWS, OCW en JenV, Jeugdzorg Nederland en de VNG hebben afspraken gemaakt om de gesloten jeugdhulp uiterlijk in 2030 (bij voorkeur eerder) om te bouwen naar kleinschalige, alternatieve zorgvormen of ambulante hulp.
In de 3Noord-regio volgen we hiervoor twee fasen:
Aansluiten bij regulier onderwijs en het voorkomen van schooluitval is een belangrijke voorwaarde om zo veel mogelijk aan te sluiten bij het ‘gewone leven’ van jongeren. In 2023-2024 willen we de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp verder versterken en ervoor zorgen dat het onderwijs aansluit bij de afbouw van gesloten jeugdhulp. Met SPUK-subsidie wordt ingezet op het vergroten van expertise en kennis bij scholen en samenwerkingsverbanden, zodat zij goed voorbereid zijn om deze kwetsbare jongeren te ondersteunen.
Neem voor Klinische Voorzieningen en Intensieve LVB voorzieningen contact op met Marald Timmer.
Neem voor gesloten jeugdhulp en Open3Milieus voorzieningen contact op met Peter Oldejans.