Nieuws

  1. Home
  2. >
  3. Nieuws

Flitsnieuws november 2024

Regionale inkoopagenda

Alle Drentse gemeenten werken gezamenlijk aan de uitwerking van een regionale inkoopagenda. In die agenda werken beide inkoopregio’s (PMT Zuid Drenthe en NMD-samenwerking) uit, op welke manier ze de komende jaren voor de contractering van gespecialiseerde jeugdzorg willen gaan zorgen.

In november is door alle colleges besloten om de aanbestedingsprocedure te starten voor de inkoop van de jeugdhulpproducten Logeren, Gezinshuizen en Pleegzorg.

Voor pleegzorg heeft inmiddels ook al een marktconsultatie plaatsgevonden.

De aanbestedingsprocedures voor deze drie jeugdhulpproducten worden in 2025 afgerond en de raamcontracten gaan 1 januari 2026 in.

Verklarend Analyseren

De gemeentelijke toegangen gaan allemaal werken met een verklarende analyse (zie het richtinggevende kader elders op deze website) die vooral bij complexe problemen (bijvoorbeeld op meerdere gebieden) houvast, (h)erkenning en inzicht aan de jeugdige, het gezin en alle betrokkenen geeft. Dit om draagvlak en motivatie voor de gezamenlijk gekozen aanpak van de problemen tot stand te brengen.

Een goede verklarende analyse is volledig, eenvoudig, samenhangend en toetsbaar: Volledig: alle relevante aspecten zijn benoemd. Niet alleen de kind-kenmerken, maar ook belangrijke factoren in de omgeving van het kind. Niet alleen problemen, maar ook beschermende factoren en sterke punten.

Eenvoudig: de analyse is zo eenvoudig mogelijk in de zin dat alleen factoren en rubrieken zijn opgenomen die op een of andere manier bepalend zijn voor de effectiviteit van de behandeling.

Samenhangend: de samenhang en oorzakelijke verklaringen moeten aannemelijk zijn en worden ondersteund door evidentie en opvattingen van experts binnen de beroepsgroep over dit onderwerp.

Toetsbaar: op basis van de verklarende analyse kunnen voorspellingen worden gedaan die je kunt toetsen (bijvoorbeeld door het inzetten van interventies).

In januari 2025 start een training- en intervisietraject waaraan alle gemeentelijke toegangen deel kunnen nemen en waarvoor ook de jeugdbeschermers en voogden vanuit de Gecertificeerde Instellingen zijn uitgenodigd.

Reizend Specialisten team

Begin 2025 zal het Reizend Specialisten Team (RST) als pilot voor 1,5 jaar van start gaan. Het RST is een samenwerking tussen de zorgaanbieders Accare, Ambiq, Cosis, Elker en Yorneo. De intensieve aanpak via het RST is primair gericht op de ontlasting en ondersteuning van een woonplek van jeugdigen met een meervoudige complexe hulpvraag, met als doel een duurzaam verblijf voor de Drentse jeugdige te realiseren.

De aanmeldprocedure voor inzet van het RST verloopt via een triage, die wordt uitgevoerd door vertegenwoordigers van het RST en het RET, waarbij een verklarende analyse duidelijkheid biedt voor de benodigde inzet.

3Noord

Het dossier gesloten jeugdhulp staat de laatste tijd heel centraal bij de gesprekken op 3 Noord niveau (bestuurlijk, bij de stuurgroep en voor de managers jeugdhulpregio’s).

Landelijk wordt nadrukkelijk regie gevoerd op de afbouw van gesloten plaatsen. De gemeente Groningen is voor het landsdeel Noord-Nederland aangewezen als coördinerende gemeente en heeft de verantwoordelijkheid om voor het einde van het jaar, een gedragen (door de betrokken aanbieders van gesloten jeugdhulp én de gemeenten in de drie jeugdhulpregio’s) plan van aanpak aan te bieden aan het Ministerie van VWS, waarin de af- om- en opbouw van alternatieven voor gesloten jeugdhulp voor 3 Noord op hoofdlijnen is uitgewerkt.

Het bovenregionale plan wordt, zoals gezegd, eind december 2024 opgeleverd. Het Drentse plan voor de opbouw van alternatieven voor gesloten jeugdhulp zal in maart 2025 beschikbaar zijn. Samen met Accare, Ambiq, Cosis, Elker, GGZ Drenthe en Yorneo wordt verkend welke mogelijkheden er in Drenthe zijn en ingevuld gaan worden.

In de praktijk spelen bij de gesloten jeugdhulp vraagstukken over beschikbaarheid van plaatsen en over veiligheid. Zowel bestuurlijk als ambtelijk is Drenthe goed aangesloten op de discussies.

Governance jeugdregio Drenthe

Landelijk zet het rijk in op het tot stand laten komen van stevige robuuste jeugdhulpregio’s. Het Rijk heeft de Drentse gemeenten aangegeven dat zij gezamenlijk tot één jeugdregio moeten komen.

De gesprekken hierover tussen de Drentse gemeenten zijn in oktober 2024 geïntensiveerd.

Globale planning

Q4 2024/Q1 2025      In gesprek over bestuurlijke uitgangspunten, takenpakket en scope van de samenwerking.

Jan – febr 2025         Uitwerken van mogelijke vormen van samenwerking, inclusief inrichting van bestuurlijke en ambtelijke organisatie.

Febr – april 2025        Verdere uitwerking bestuurlijke en ambtelijke organisatie, werkprocessen, keuze rondom werkgeversconstructie personeel.

Mei 2025                   Juridische en financiële uitwerking: begroting opstellen, GR-tekst opstellen op basis van bedrijfsplan.

Juli 2025                   Besluitvorming in colleges over bedrijfsplan en GR-tekst

Aug-sept 2025           Adviesvraag OR voordat voorstel naar gemeenteraden gaat en openstellen termijn om zienswijzen naar voren te brengen.

Sept – okt 2025         Raadsvoorstellen in procedure.